Joris Polman
AMSTERDAM –
Vergeet Londen, Monaco of New York. Wie zijn geld echt wil laten renderen moet vastgoed kopen op een exclusief eiland.
„De afgelopen tien jaar stonden in het teken van het beleggen in toplocaties in de stad. De komende tien jaar zullen we een groeiende vraag zien in beleggen in vastgoed op eilanden en in lifestyle”, zegt Yolande Barnes, directeur van Savill World Research. Haar bureau deed samen Candy & Candy en Deutsche Asset & Wealth Management onderzoek naar de wereldwijde vastgoedmarkt voor eilanden. De nummer 1-locatie? Bermuda!
Je moet wel flink betalen voor een klein stukje paradijs op aarde. De onderzoekers hebben de twintig populairste eilanden op een rijtje gezet. Daarbij keken ze onder meer naar de prijs voor een gemiddelde vierkamerwoning.
Op Bermuda kost zo’n stulpje $4 miljoen. Heb je wat meer te besteden, dan kun je ook naar Saint Barthelemy in het Caribisch gebied. Hoewel dit eiland op de 17e plek staat in de top 20 kost een vierkamerwoning hier $7 miljoen. En voor de ’smalle beurs’ loont het om eens te gaan rondkijken op de Seychellen (18e op de lijst). Voor een kleine miljoen dollar heb je hier een prima vakantiehuisje.
Duurder is overigens niet altijd beter. De onderzoekers hebben ook gekeken naar bereikbaarheid. Even op en neer naar de Seychellen is namelijk wel wat anders dan even een weekendje naar Texel. Toch blijkt die bereikbaarheid steeds minder een probleem. Althans, voor de superrijken dan, die in toenemende mate over een privéjet beschikken.
Het gaat bovendien om een groeiende groep. Barnes: „De wereldwijde populatie van zeer welgestelden zal naar verwachting toenemen met 22% tot en met 2018. Dit komt vooral door een stijging in Azië.”
„Het lagere segment van de markt voor luxe-eilanden zal ook exploderen omdat ’jong geld’ zich zal inkopen in het zogeheten ultra-prime vastgoed en resorts op de populairste eilanden ter wereld. Deze ontwikkeling stuwt ook de vraag aan de bovenkant van de markt. ”
“Eilanden kunnen een veilige haven zijn tijdens economische onrust”
– @Yolande_Barnes
Want het is natuurlijk wel leuk, zo’n huisje aan een subtropisch strand. Maar je telt pas echt mee als je een eigen eiland hebt. Helemaal voor jezelf, welteverstaan. Het rapport laat zien dat er vier duidelijke eilandmarkten zijn: privé-eilanden (hét paradepaardje), vakantie-eilanden (voor een tweede, derde of vierde huis), eilanden om naar te verhuizen (voor een permanent verblijf) en nabij de stad gelegen eilanden (voor het eilandgevoel met de voordelen van de stad).
„Er zijn veel redenen waarom men een eiland koopt”, weet Barnes. „Het is een aankoop vanuit passie, of om sociale redenen, een bedrijfsmatige reden of om te verhuizen. Er kan ook een filantropische motivatie zijn. Eilanden kunnen een veilige haven zijn tijdens economische onrust. En vastgoed op eilanden met een directe link met een belangrijke stad kan tot vier keer zo duur zijn als vastgoed op het vasteland.”
„Er zijn drie categorieën van kopers in de huidige markt”, zegt Salman Madhi, manager bij Deutsche Asset & Wealth Management. „Je hebt ontwikkelaars die luxe resorts willen bouwen. Er zijn rijke natuurbeschermers die samenwerken met overheden om de natuur te behouden en je hebt vermogenden die vinden dat de steden te toegankelijk zijn geworden voor teveel mensen en daardoor aan glamour hebben ingeboet.”
Privé-eilanden vormen natuurlijk maar een klein deel van de vastgoedmarkt. Ze zijn daardoor een pronkstuk en gedragen zich meer als kunst of kostbare juwelen en niet in lijn met de wereldwijde vastgoedmarkt, stellen de onderzoekers.
Is een vakantiehuisje op een tropisch eiland te hoog gegrepen? Kijk eens naar ons eigen Texel. Voor minder dan 3 ton kun je daar al een vrijstaand huis hebben.